Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Dietetyczne wsparcie w leczeniu niepłodności, nadmiaru i niedoboru masy ciała, żywienie dzieci oraz kobiet w ciąży, a także wsparcie dietetyczne dla partnerów ...

Kilka słów o mnie ...

Nazywam się Joanna Gruszka. Jestem dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia na kierunku dietetyka kliniczna oraz podyplomowe studia poradnictwa żywieniowego i dietetycznego. Stale dokształcam się na szkoleniach i konferencjach dla dietetyków i lekarzy. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki (które zrzesza czynnych dietetyków i wspiera ich najnowszą wiedzą w formie szkoleń), Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita "J-elita".

PIERWSZA WIZYTA

Kiedy przyjdą do mnie Państwo na pierwszą wizytę, chciałabym dowiedzieć się paru rzeczy, które pozwolą mi lepiej poznać Państwa potrzeby:

  • poproszę o wyniki badań krwi, które ostatnio zrobiliście

  • zapytam o zażywane leki i suplementy diety

  • będę chciała wiedzieć, co jadają Państwo na co dzień

  • po jakich pokarmach dolegliwości się nasilają

  • czy jest czas na regularne posiłki i gdzie są jadane.

 Na tej podstawie będę mogła określić czy dieta jest prawidłowa i co ewentualnie można w niej zmienić.

Na spotkanie proszę przynieść: 

 1. Podstawowe badania krwi, takie jak:

  • morfologia krwi z rozmazem

  • OB

  • glukoza (w przypadku insulinooporoności lub hiperinsulinemii również ostatnia krzywa cukrowa i insulinowa)

  • cholesterol całkowity, HDL, LDL, triacyloglicerole

  • TSH (w przypadku chorób tarczycy również Ft3, Ft4, anty TPO, anty TG)

  • inne badania po uzgodnieniu (m.in. celikia, polimorfizy PAI-1, MTHFR, inne).


2. Wypełnioną ankietę

W czasie pierwszej wizyty:

  • zważę Państwa i zmierzę

  • obliczę zapotrzebowanie energetyczne i BMI

  • przeprowadzę analizę nawyków żywieniowych oraz wyników badań krwi

  • dam zalecenia żywieniowe na piśmie w zależności od problemu zdrowotnego.

DRUGA WIZYTA

Po zapoznaniu się z Państwa nawykami żywieniowymi i wynikami badań, przygotuję indywidualny jadłospis wraz z komentarzem i przykładowymi przepisami.

 

NIE KAŻDY PACJENT POTRZEBUJE INDYWIDUALNEGO JADŁOSPISU!

CZASAMI WYSTARCZAJĄCA JEST KOREKTA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH I WTEDY DRUGA WIZYTĄ JEST WIZYTA KONTROLNA.

 

Jadłospisy

 

W ramach drugiej wizyty przygotowywane są dla pacjentów 2 rodzaje jadłospisów:

 

-  1  -

 

Jadłospis ilościowy wymiennikowy - stosowany w redukcji masy ciała lub w niedowadze, wtedy kiedy trzeba narzucić pacjentowi określoną ilość pożywienia, ale także jego jakość. Po uzgodnieniu z pacjentem ustalane są pory posiłków, ich rodzaj, brane są pod uwagę zarówno problemy zdrowotne, w których ma pomóc dieta, jak również możliwości pacjenta, jego rozkład dnia oraz godziny pracy.

Na każdy posiłek pacjent dostaje od kilku do kilkunastu propozycji posiłków do wyboru, posiłki te może dowolnie między sobą wymieniać. Jadłospis zawiera też podstawowe przepisy oraz uwagi dotyczące przygotowania posiłków, zalecanej ilości płynów, dozwolonych dodatków, itd.

 

Może być przygotowany w różnych wersjach, jako:

  • dieta podstawowa dla osób bez problemów zdrowotnych,

  • łatwo-strawna w chorobach przewodu pokarmowego,

  • bogatoresztkowa w cukrzycy, insulinooporności, zaparciach czy chorobach serca,

  • bezglutenowa w celiakii czy nadwrażliwości na gluten o

  • oraz w innych wersjach w zależności od Państwa potrzeb.


Taki jadłospis jest do stosowania najczęściej przez cały okres terapii dietetycznej.

 

-  2  -

Jadłospis jakościowy - stosowany u pacjentów z prawidłową masą ciała, u których ze względów zdrowotnych wprowadzamy nową dietę, produkty i przepisy. Ma on nauczyć pacjenta zupełnie innego jedzenia. Stosuje się go w alergii, celiakii, niepłodności, autyzmie, niektórych nowotworach czy chorobach przewodu pokarmowego. Ale także u pacjentów chcących zmienić nawyki żywieniowe, a więc w przypadku kobiet w ciąży, dzieci, wegetarian, i innych.

Zawiera szczegółowe informacje na temat nowych wprowadzanych produktów, gdzie je można kupić, jak przygotować, propozycje posiłków na śniadania, obiady, kolację oraz dużo przepisów.

 

Taki jadłospis jest stosowany przez cały okres terapii dietetycznej, dzięki niemu pacjent będzie wchodził coraz głębiej w nową dietę, która ma stać się jego sposobem żywienia.

 

KOLEJNE WIZYTY

Kolejne wizyty odbywają się zwykle co 4 tygodnie. W przypadku dietoterapii chorób - zwykle 1-2 kontrolne wizyty. W przypadku nadwagi, otyłości, insulinooporności - ilość wizyt jest uzależniona od stopnia nadwagi i otyłości i może wahać się od 2 do kilkunastu.

 

W czasie kontrolnych wizyt:

  • porozmawiamy o tym, jak się Państwo czują

  • jak zmieniły się dolegliwości

  • czy są trudności w stosowaniu diety

  • w razie potrzeby dokonam zmian w jadłospisie

  • ocenię czy wprowadzona aktywność jest wystarczająca

  • ocenię skuteczność zastosowanego leczenia żywieniowego.

ZGODA
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Możesz samodzielnie decydować o tym czy, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być zamieszczana na Twoim urządzeniu. Przeczytaj: jak wyłączyć pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat wykorzystania plików cookie znajdziesz w Polityce Cookie.